Eerst aanmelden dan inschrijven

Start je kind volgend schooljaar in de eerste kleuterklas of het eerste jaar van het secundair onderwijs? Dan zal je je kind moeten inschrijven in een school. In sommige scholen zal je je kind eerst via een digitaal systeem moeten aanmelden. De inschrijving zelf zal dan pas later in de school kunnen gebeuren. Check bij de school van je keuze binnen welke periode je aanmelding dient te gebeuren. Je krijgt een bevestiging dat je je kind hebt aangemeld.

Verschillende scholen, vooral in de grote steden, hebben niet genoeg plaats om alle leerlingen in te schrijven. Het is dan belangrijk dat je minstens een top 5 maakt van scholen waarin je jouw kind wil inschrijven. Dit verhoogt je kans om een plaats te krijgen op een school van jouw keuze. Zet de scholen altijd in de volgorde van jouw voorkeur. Uiteraard ben je vrij om voor zoveel scholen aan te melden als je zelf wil. Hier staat geen limiet op.  

Verloop

Na de aanmeldingsperiode gaat de school de leerlingen die zich hebben aangemeld rangschikken. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria (afstand, toeval, schoolvoorkeur …). 
Opgelet! Bij sommige secundaire scholen is het tijdstip van aanmelden belangrijk. Toets dit zeker af bij de school. 

Na de aanmeldingsperiode zijn volgende resultaten mogelijk:

  • Is je kind gunstig gerangschikt dan krijg je een ticket. Dit ticket heb je nodig om jouw kind in te schrijven.
  • Is je kind ongunstig gerangschikt, dan krijg je geen ticket. Je kind komt op een wachtlijst voor inschrijven terecht. Je ontvangt ook een ‘mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving’. Op dit document wordt vermeld welke plaats jouw kind in de wachtrij heeft. Bewaar dit zorgvuldig. Als er toch nog een plaats vrijkomt op de school van eerste keuze dan neemt de school contact met je op. Je kan je kind dan toch nog inschrijven, zelfs als het ondertussen al op een andere school is ingeschreven. Let wel: de laatste inschrijving maakt de eerste ongedaan.

Na de aanmeldingsperiode volgt dan een inschrijvingsperiode. Check de juiste inschrijvingsperiode met de school. Tijdens deze periode ga je met je ticket naar de school om je kind in te schrijven. Het tijdstip waarop je inschrijft is niet belangrijk. Het moet wel binnen de inschrijvingsperiode gebeuren.

Beslis je jouw kind toch niet in te schrijven binnen de inschrijvingsperiode dan verlies je je kans op inschrijven en komt de plaats vrij voor een ander kind op de wachtlijst.

Antwerpen, Brussel en Gent

De basisscholen van Antwerpen, Brussel en Gent zijn verplicht om te werken met aanmelden. Dit is omwille van het capaciteitstekort. Op deze manier krijgt iedereen dezelfde kansen om in te schrijven in een school naar keuze. Dit gebeurt via een digitaal systeem. Alle mogelijke informatie over aanmelden en inschrijven in deze steden vind je op  de website 

Aanmelden in meerdere scholen

Dit kan zeker en is soms ook aan te raden. Werkt de eerste school van jouw keuze met aanmelden, dan kan het nuttig zijn om je bij meerdere scholen aan te melden om je kansen te verhogen. Je kan je ook bij een school inschrijven maar later toch nog gebruik maken van een gunstige rangschikking bij een aanmeldende school.

Contactpersoon
Isabelle Ceuppens
Begeleider Diversiteit
0474 06 91 80