Eerst aanmelden dan inschrijven

Start je kind volgend schooljaar in de eerste kleuterklas of het eerste jaar van het secundair onderwijs? Dan zal je je kind moeten inschrijven in een school.

In sommige scholen zal je je kind eerst via een digitaal systeem moeten aanmelden. De inschrijving zelf zal dan pas later gebeuren. Check bij de school van je keuze binnen welke periode je aanmelding dient te gebeuren. Je krijgt een bevestiging dat je je kind hebt aangemeld.

Enkele tips tijdens het aanmelden:

  • Het is belangrijk dat je minstens een top 5 maakt van scholen waarin je jouw kind wil aanmelden.  Dit verhoogt je kans om een plaats te krijgen op een school van jouw keuze. 
  • Je bent vrij om voor zoveel scholen aan te melden als je zelf wil. Hier staat geen limiet op.Geef geen scholen op waar je je kind niet wil aanmelden. 
  • Zet de scholen altijd in de volgorde van jouw voorkeur. 

Verloop

Na de aanmeldingsperiode gaat de school de leerlingen die zich hebben aangemeld rangschikken. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria (afstand, toeval, schoolvoorkeur …). 

Na de aanmeldingsperiode zijn volgende resultaten mogelijk:

  • Je kind ontvangt een ticket voor de school van eerste keuze. Je kan je kind inschrijven met het ticket zodra de inschrijvingsperiode start. 
  • Je kind ontvangt een ticket voor een school van een lagere keuze. Voor elke school van een hogere keuze, ontvang je een 'mededeling van een niet-gerealiseerde inschrijving'. 
    • Je kan je kind inschrijven bij de school van lagere keuze met het ticket zodra de inschrijvingsperiode start. 
    • Het is mogelijk dat je later nog een ticket ontvangt voor een school van hogere keuze. Dan kan je je ervoor kiezen je kind alsnog in deze school in te schrijven. Je eerste inschrijving (in een school van lagere keuze) vervalt. Of je kiest ervoor het later ontvangen ticket niet te verzilveren. Dan blijft de eerste inschrijving geldig. 
  • Je krijgt geen ticket voor de scholen waarvoor je je kind aanmeldde. Je wordt gecontacteerd om te kijken welke school nog vrije plaatsen heeft. Je schrijft je kind in tijdens de vrije inschrijvingsperiode in een school met vrije plaatsen. 

Na de aanmeldingsperiode volgt dan een inschrijvingsperiode. Check de juiste inschrijvingsperiode met de school. Tijdens deze periode ga je met je ticket naar de school om je kind in te schrijven. Het tijdstip waarop je inschrijft is niet belangrijk. Het moet wel binnen de inschrijvingsperiode gebeuren.

Beslis je jouw kind toch niet in te schrijven binnen de inschrijvingsperiode dan verlies je je kans op inschrijven en komt de plaats vrij voor een ander kind op de wachtlijst.

Antwerpen, Brussel en Gent

De basisscholen van Antwerpen, Brussel en Gent zijn verplicht om te werken met aanmelden. Dit is omwille van het capaciteitstekort. Op deze manier krijgt iedereen dezelfde kansen om in te schrijven in een school naar keuze. Dit gebeurt via een digitaal systeem. Alle mogelijke informatie over aanmelden en inschrijven in deze steden vind je op  de website 

Ook heel wat scholen in Vlaams-Brabant werken met aanmelden. 

Aanmelden in meerdere scholen

Dit kan zeker en is soms ook aan te raden. Werkt de eerste school van jouw keuze met aanmelden, dan kan het nuttig zijn om je bij meerdere scholen aan te melden om je kansen te verhogen. Je kan je ook bij een school inschrijven maar later toch nog gebruik maken van een gunstige rangschikking bij een aanmeldende school.

Contactpersoon
Isabelle Ceuppens
Begeleider Diversiteit
0474 06 91 80