Freinetschool Triangel herverdeelt via weggeefwinkel 't Caravanneke

Concrete realisatie

Een weggeefwinkel op school waar (groot)ouders en buurtbewoners spullen die ze teveel hebben afgeven en spullen die ze nodig hebben meenemen. Het gaat hier voornamelijk over speelgoed en kinderkleren. De weggeefwinkel vond onderdak in een oude caravan op de speelplaats en kreeg daarom ook de naam ’t Caravanneke. De weggeefcaravan heeft ook een educatieve meerwaarde. De leerlingen worden meegetrokken in het verhaal en leren zo op een ervaringsgerichte manier over milieu, hebzucht, armoede, de wegwerpeconomie, …

Context van de school

Freinetschool Triangel is een dorpsschool in Booischot, deelgemeente van Heist-op-den-Berg. De school telt 206 leerlingen waarvan de samenstelling een afspiegeling vormt van de buurt. Daarenboven is Triangel een freinetschool die de gekende uitgangspunten van het freinetonderwijs volgt, maar daarnaast toch ook haar eigen accenten legt. Lees meer over Freinet inFreinetschool Triangel Booischot. 

Geschiedenis en verloop

Een mama postte het idee van een weggeefwinkel op school in de ideeënbus. Het idee werd besproken met het schoolteam en met de ouders tijdens een openschoolraad. De mama die het initiatief nam zocht nog enkele vrijwillige ouders bij elkaar die om beurten op woensdagvoormiddag de weggeefwinkel open houden. Enkele maanden later was weggeefwinkel ’t Caravanneke een feit. De weggeefwinkel is dus een project van de ouders, maar wordt door de school sterk ondersteund.

Opvolging

Karrewiet kwam een kijkje nemen. 

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Maak goede afspraken, anders wordt het al snel een rommeltje. Zo moeten speelgoed en kinderkleren die worden binnengebracht in goede staat zijn, worden de spullen binnengebracht in kartonnen dozen of zakken met een naam op en wordt wat niet bruikbaar is voor ’t Caravanneke terug meegenomen naar huis.

Contactgegevens

Freinetschool Triangel

Kleine Steenweg 33

2221 Booischot

Coördinator: de heer Patrick Leunens

015/22.16.30

info@freinetschool-triangel.be

http://www.freinetschool-triangel.be/home