Een familiefeest op een woensdagvoormiddag in oktober in Basisschool Lyceum Mechelen

Concrete realisatie

Basisschool Lyceum organiseert elk jaar in oktober een familiefeest. Daarop zijn zowel de ouders als grootouders uitgenodigd. Het familiefeest gaat door op woensdagvoormiddag en bestaat uit twee delen: optredens door de kleuters en meevolgen van klasactiviteiten in de basisschool. Tussendoor krijgen ouders en grootouders ook de kans om een praatje te slaan met de directie of leerkrachten. Ouders kunnen zo een kijkje nemen op de hele campus van de school. 

Context van de school

De school is een echte buurtschool in stad Mechelen. Meer dan 60% van de leerlingen voldoet aan één of meer SES-indicatoren. Op termijn streeft de school naar een verhouding van 50-50. Door het familiefeest op een woensdag te plannen, komen er zowel ouders uit de buurt als werkende ouders die zich op tijd vrij hebben gemaakt of op woensdag sowieso thuis zijn. De school telt 350 kinderen.

Geschiedenis en verloop

Vroeger had de school een apart feest voor de ouders en de grootouders, maar hierdoor waren er steeds mensen ontgoocheld als ze niet konden komen. Met deze formule is iedereen welkom én krijgt de school de kans om aan het begin van het schooljaar vooral te starten met een positief contact.

Evaluatie

Elk jaar zijn er 280 plaatsen voor het familiefeest en deze raken telkens vlot gevuld. De school is erg tevreden over het familiefeest. Het is haalbaar voor het team en vergt geen uitzonderlijke organisatie waarvoor het overige schoolleven stilligt. Daarnaast worden veel positieve en informele contacten met ouders gelegd. Zoals de directie zegt: ‘van een schoolfeest in oktober pluk je de rest van het jaar de vruchten.’

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Zorg voor een haalbaar project. Een familiefeest hoeft niet spectaculair te zijn. Belangrijker is dat je iedereen bereikt

Kies voor activiteiten die je als schoolteam goed kan en waar je je sterk in voelt.

Contactgegevens

                 Willem Mestdagh

                  Basisschool Lyceum Mechelen

                  Caputsteenstraat 51

                  2800 Mechelen

                  www.bslyceum.be