Peuterkijkdagen in Basisschool Mijlpaal Drongen

Concrete realisatie 

Je kind na 2,5 jaar naar school sturen, is voor elke ouder een grote stap. Dan denk je maar beter goed na over de school. In Basisschool Mijlpaal in Drongen organiseren ze voor nieuwsgierige ouders peuterkijkdagen. Drie zaterdagen per jaar kunnen toekomstige en nieuwe ouders komen kennismaken met de school, de klas en de juffen van hun jonge spruit.

De leerkrachten kunnen hun aandacht echt volledig op de ouders richten. Er komen tien à twintig ouders langs en we hebben twee uur de tijd om al hun vragen te beantwoorden. Vaak brengen ze ook hun peuter mee en dan zien ze ook hun reactie. Doordat er geen lessen zijn, kunnen we ook alle lokalen in de school rustig tonen. Ouders stellen ook allerlei vragen: wat leert hun kind? Is er voor- of naopvang? Wanneer en hoe eet hun kind? Wat met zindelijkheid? Zijn er uitstappen? Enz… Als juf vraagt dat niet veel voorbereiding, want je kent het antwoord op die vragen.

Na de verbouwingen hadden de school een lokaal over en dat doet nu dienst als oudercafé. Daar werden ouders na een rondleiding door de klassen ontvangen met een hapje en een drankje om even na te kaarten. Dat was heel waardevol: andere ouders zijn de beste ervaringsdeskundigen om uitleg te geven over de school. Bovendien draagt het opnieuw bij aan een welkom gevoel.

Context van de school

Basisschool Mijlpaal is een school in Drongen met een 300-tal leerlingen. De school wil graag nieuwe leerlingen aantrekken.

Geschiedenis en verloop

De peuterkijkdagen kennen een lange traditie op de school. Ze zijn er gekomen omdat je op zo’n moment echt de tijd hebt om als leerkracht met de ouders te praten en tijd te maken.

Evaluatie

Juf Sarah getuigt: “Ik vind het belangrijk om projecten steeds te evalueren en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Stilstaan is achteruitgaan. Sinds dit jaar werkt ook het oudercomité mee aan de peuterkijkdagen. Achteraf koppel ik ook terug met de directie en zorgcoördinator. Verder overwegen we om aan de school ook een spandoek te hangen met daarop een aankondiging van de peuterkijkdagen, met verwisselbare data. We bouwen dus elk jaar een beetje verder. Ik sprak onlangs toevallig met een mama die nu een kind in de tweede kleuterklas heeft. Zij vertelde me dat die peuterkijkdag voor haar de doorslag gaf om voor onze school te kiezen én haar een warm, welkom gevoel gaf. Ik woon zelf op 40 minuten van de school en zeg vaak dat deze school een beetje mijn tweede thuis is. Misschien is het daarom dat ik het zo belangrijk vind dat ook ouders zich hier welkom voelen.”

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

  • Denk vooraf na over je activiteit: wil je het kleinschalig houden of groots uitpakken? Kies wat past bij jouw school
  • Wil je graag het oudercomité mee aan boord? Zoek gemotiveerde ouders met goesting om mee te helpen.
  • Niets is te gek om het eens uit te proberen
  • Alleen kan je het niet. Overleg en zoek steun bij de directie en je collega’s
  • Een peuterkijkdag op een zaterdag heeft als voordeel dat ouders niet moeten werken en dat je alle aandacht aan hen kan besteden.

Contactgegevens

Basisschool Mijlpaal Drongen

Groenewandeling 80

9031 Drongen

http://www.bsmijlpaal.be

Peuterkijkdag Basisschool Mijlpaal Drongen