Aanmelden en inschrijven: richtlijnen tijdens coronamaatregelen

Gaat jouw kind volgend schooljaar voor het eerst naar school of maakt het de stap naar het secundair onderwijs? Scholen organiseren normaal gezien opendeurdagen en infomomenten waarop ouders hun kind kunnen inschrijven. Maar door de coronacrisis zijn deze activiteiten geannuleerd. Ook inschrijvingen ter plaatse kunnen niet tot en met 31 augustus 2020.

Scholen moeten hun inschrijvingen anders organiseren:

  • scholen kiezen om alsnog te werken met aanmelden
  • scholen kiezen voor digitaal inschrijven

Het is belangrijk om je op voorhand goed te informeren over de manier waarop de scholen van jouw voorkeur de inschrijvingen zullen organiseren. Surf naar de website of neem telefonisch contact op met de scholen van jouw voorkeur. 

Behoort je kind tot een voorrangsgroep, had je je kind al aangemeld of had je je kind al ingeschreven? Dan geldt het volgende: 

 
  • Ik heb mijn kind al ingeschreven. Blijft deze inschrijving geldig?

Ja, elke gerealiseerde inschrijving blijft behouden.

  • Mijn kind behoort tot een voorrangsgroep en kon nog inschrijven na 16 maart, maar ik heb mijn kind nog niet ingeschreven. Kan ik mijn kind nog inschrijven bij de voorrangsgroepen?

Ja, de inschrijvingsperiode voor voorrangsgroepen wordt opgeschort als die nog niet afgelopen was op 16 maart. De school zal de resterende dagen nog moeten voorzien. Informeer bij de school over de correcte werkwijze.

  • Ik meldde mijn kind aan via een digitaal aanmeldsyssteem en kreeg een 'ticket'. Ik mag mijn kind inschrijven in een school van mijn voorkeur. Wat nu? 

Je schrijft je kind digitaal in op de manier die de school voorziet. Lukt het je niet om je kind digitaal in te schrijven? Dan kan de school een inschrijving ter plaatse toestaan. Dit gebeurt steeds op afspraak en kan vanaf 25 mei.  

  • Ik meldde mijn kind aan via een digitaal aanmeldsysteem, maar ontving voor geen enkele school van mijn voorkeur een 'ticket'. 

Je ontvangt voor elke school waarvoor je je kind aanmeldde een 'mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving'. Bewaar dit zorgvuldig. Dit document bevat onder meer de plaats van je kind op de wachtlijst. Je zal je kind moeten aanmelden of digitaal inschrijven in een andere school. Komt er later een plaats vrij in de school van je voorkeur waarvoor je je kind eerder aanmeldde, dan zal deze school jou contacteren. 

  • Mijn kind loopt al school maar wil volgend schooljaar van school veranderen. Wat moet ik doen?

Neem contact op met de school van jouw keuze. Zij kunnen je vertellen wat je precies moet doen.

Wil je meer weten over aanmelden en inschrijven? Klik hier of ga naar de webpagina van onderwijs Vlaanderen.

Contactpersoon
Isabelle Ceuppens
Begeleider Diversiteit
0474 06 91 80