Leefschool Oosterzele houdt een ijsbrekersavond


De Leefschool in Oosterzele organiseert nog voor de start van het schooljaar een ijsbrekersavond. Tijdens deze avond kunnen ouders en kinderen kennismaken met het schoolteam en de klas. Ze krijgen ook een antwoord op hun eerste praktische vragen en kunnen persoonlijke informatie meegeven over hun kind.


Context van de school

Omwille van de bijzondere aanpak van de Leefschool hebben zij een ouderpubliek dat niet enkel in de buurt woont, maar ook van verder komt en heel bewust kiest voor het pedagogisch project van de school. Veel ouders zijn dan ook hoogopgeleid en heel bewust bezig met het onderwijs van hun kind. De ouders zijn dus kritisch ingesteld.

Aanpak

Het schoolteam merkte dat op 1 september sommige ouders en kinderen wat verloren liepen. Dat kwam omdat ze een vraag hadden of niet goed wisten waar ze hun kroost mochten afzetten. Met de ijsbrekersavond wilden ze hierop inspelen. Dit lukt goed en al een vijftal jaar wordt deze avond georganiseerd.

Schoolteam, ouders en directie zijn tevreden over dit initiatief. Er wordt bewust niet te veel aan het moment veranderd, omdat men het zonder al te veel poespas wil organiseren. Doordat dit een avond is zonder franjes kunnen ouders gewoon rustig luisteren en is het schoolteam erg bereikbaar.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Maak een leuke uitnodiging die ouder én kind aanspreekt. Bijvoorbeeld een uitnodiging die door de kinderen werd gemaakt.

  • Hou het sober. Deze avond heeft niet veel poespas nodig, dat maakt het laagdrempelig.

  • Wees als schoolteam heel attent voor ouders of kinderen met vragen. Spreek hen gerust aan als je hen ziet twijfelen.

Contactgegevens