Leefschool 't Veertje organiseert klimaatneutraal schoolfeest


De ouders en het schoolteam van leefschool ’t Veertje organiseerden samen een klimaatneutraal schoolfeest. Ze deden dit in het kader van het behalen van een logo voor Milieu op school. Het doel was om tijdens het schoolfeest het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.


Context van de school

’t Veertje is een leefschool met een specifiek pedagogisch project. Leerlingen van verschilende leeftijden werken samen aan projecten en vertrekken vanuit hun eigen interesse. Ouderparticipatie speelt een belangrijke rol op de school. De ouderwerking kent verschillende werkgroepen: de denkgroep, een werkgroep festiviteiten, een natuurwerkgroep, een oudercafé… Het schoolfeest wordt dan ook net zo goed uitgetekend door de ouders als door het schoolteam. 

Aanpak

De muziekinstallatie werd vervangen door een harmonie, de kinderen deden een act op het vrij podium zonder muziek. Om frietjes te bakken is er wel elektriciteit nodig, maar daarvoor was het nodig om vooraf per fiets met dynamo een kilowattbon bij elkaar te trappen. Die kon je dan gebruiken om een pakje friet te kopen. Om smoothies te maken was er een centrifugefiets voorzien en de workshops voor de kinderen draaiden rond het thema klimaat.

De school organiseerde het schoolfeest sinds een drietal jaar in september. Zo heeft het schoolfeest ook iets van een kennismaking voor nieuwkomers. De school haalde reeds twee MOS-logo’s (bewijs dat de school aan Milieu op school werkt) en voor een derde logo werkt de school rond energie. Als startmoment hiervoor was het schoolfeest ideaal. 

Tips voor wie aan de slag wil

  • Probeer zowel ouders, leerlingen, leerkrachten als zelfs de buurt te betrekken bij het schoolfeest.

  • Wees niet bang om aan ouders te vragen of ze willen helpen.

  • Organiseer het feest met veel enthousiasme en zorg voor een open, creatieve sfeer.

  • Zorg dat het schoolfeest elk jaar in een fris kleedje zit, zo komt iedereen telkens nieuwsgierig terug.