De Bordspellenavond van GO! ouders Torhout

Concrete realisatie

GO! ouders Torhout, de oudervereniging van GO! campus Torhout, organiseert elk jaar een bordspellenavond. Tijdens die avond kunnen bezoekers voor 2 euro een hele avond bordspellen spelen en uittesten in de feestzaal van de school. Voor dat toegangsgeld krijgen ze ook een tombolalot, waarmee ze kans maken om een gezelschapsspel te winnen.

De avond wordt georganiseerd door het oudercomité in samenwerking met een plaatselijke bordspelclub. Al wie aankomt, passeert langs het onthaal. Daar polsen vrijwilligers naar interesses en de gewenste moeilijkheidsgraad. Op basis daarvan raden ze enkele bordspellen aan. Wie bij een tafel aankomt, krijgt de speluitleg van een vrijwilliger uit de club. De avond duurt van 18u tot … 

Bordspellenavond

Context van de school 

GO! ouders Torhout is de oudervereniging van GO! Campus Torhout. Op de campus bevinden zich zowel Basisschool De Ladder als het Houtlandinstituut Torhout (secundair). Zolang de school niet te groot wordt is deze combinatie haalbaar. De oudervereniging ondersteunt de school bij activiteiten en organiseert ook zelf activiteiten. De voorzitter van de oudervereniging zit ook in een spellenclub.

Geschiedenis en verloop

In 2016 werd de bordspellenavond voor de vijfde maal georganiseerd. Het idee kwam er doordat de voorzitter ook zelf in een spelletjesclub zit, net zoals de conciërge van de school. Ze zagen in een bordspellenavond een kans om een sociale en educatieve activiteit te organiseren voor een breed doelpubliek.

Communicatie

De activiteit wordt aangekondigd op de Facebookpagina van de ouderwerking, de school en de spelletjesclub. Affiches hangen uit in de school en in Torhout. Ook op de website en Smartschoolpagina van de school komt een bericht. Via persoonlijke contacten wordt er ook reclame gemaakt bij de lokale pers.

Evaluatie

De activiteit had al vanaf het eerste jaar succes. Telkens komen er een 100-tal mensen opdagen. Dat zijn zowel ouders, leerlingen, oud-leerlingen, leerkrachten als andere geïnteresseerden uit de buurt.

Sinds 2016 start de avond al om 18u, zo kunnen de mensen meer spellen uitproberen. Opdat iedereen met een volle maag kan spelen werden er sinds 2015 croques verkocht. Er is ook een aangename streekbierenbar.

De vlotte samenwerking tussen oudervereniging en de spelletjesclub zorgt ervoor dat de activiteit een succes is. De spelletjesclub selecteert de spellen uit hun collectie, gaat op zoek naar vrijwilligers die spelen kunnen uitleggen en legt contacten met sponsors (999 games, White Goblin). Die sponsors zorgen voor leuke tombolaprijzen. Ook de lokale spellenwinkel is aanwezig, zo kunnen geïnteresseerden meteen een leuk spel aankopen.

Bordspellenavond

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Zorg voor voldoende toegankelijke spelen. Veel bezoekers zijn nog niet vertrouwd met complexere spelen of zijn nog wat jong. 

We beginnen dit jaar al om 18u. Zo krijgen mensen meer tijd om spelen uit te proberen. Voor wie nog niet gegeten heeft voorzien we croque monsieurs. 

Ga op zoek naar spellenclubs in de buurt die willen helpen. Je kan dit opzoeken viahttp://www.bordspelmania.eu/spellenvereniging.php

Leg je datum elk jaar in dezelfde periode. Zo ontwikkel je een traditie en weten mensen dat ze een nieuwe bordspellenavond mogen verwachten.

Communiceer over de activiteit via veel verschillende kanalen: Facebook, de schoolwebsite, posters op school en in spellenclubs, etc…

Contactgegevens

Christophe Dyzers

Voorzitter GO! ouders Torhout