Het ouderparticipatieboekje van freinetschool 't Perenboompje


Omdat veel ouders soms niet goed weten wat ze allemaal precies kunnen doen op school, maakten de school en ouders van Freinetschool ’t Perenboompje samen een online boekje 'het ouderparticipatieboekje', waarin alles staat uitgelegd. Elke soort taak die een ouder kan opnemen wordt uitgelegd door een ouder die er al ervaring mee heeft. Zo vertelt Kurt wat hij als zwemouder doet, Katelijne doet haar verhaal over PR-ouder zijn en Veronique is zelfs Jungle-Safari-ouder.


Context van de school

’t Perenboompje is een Freinetschool en kent dus een ouderpubliek dat zich graag engageert voor de school. De school vraagt aan de ouders dat ze elk jaar minstens één engagement op zich nemen. Doordat er zo veel mogelijkheden zijn, is dit ook haalbaar. Sommige engagementen kunnen ook thuis opgenomen worden, bijvoorbeeld als was-ouder of bij het onderhoud van de website. Sommige ouders nemen er uiteraard ook meerdere engagementen op.

Aanpak

Het ouderparticipatieboekje werd opgericht omdat sommige ouders niet goed wisten hoe ze eigenlijk konden helpen. De school en ouderwerking besloten om getuigenissen te verzamelen over elke taak en bundelde die in een online boekje. Elk jaar wordt het boekje herzien: de inhoud van taken verandert of verdwijnt immers soms.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Zorg voor een positieve toon doorheen het boekje.

  • Laat de ouders aan het woord: zij weten het best wat ze doen

  • Zorg dat ouders duidelijk weten wat er verwacht wordt bij elke taak. Wees concreet.

  • Vraag eens rond of iemand uit het team of de ouders de brochure in een leuke lay-out kan zetten.

  • Plaats het boekje op een duidelijke plek op de website. Maak het ook bekend via andere kanalen en bij inschrijving.