Jong geleerd... - Een ouderraad in een kinderdagverblijf

  • 26 januari 2015

speelnestjeIn de Tiendeschuurstraat in Kampenhout ligt net naast Basisschool Ter Bronnen het kinderdagverblijf ’t Speelnestje. Sinds een drietal jaar kan coördinator Leen Somers daar rekenen op de steun van een ouderraad. “Ik heb echt veel aan de ouderraad,” zal ze tijdens ons gesprek meermaals zeggen.

Hoe is het idee ontstaan om een ouderraad op te richten?

Voor er een ouderraad was, hield ik wel soms een enquête bij ouders, maar ik merkte dat je daardoor toch niet alles te weten komt. Wat willen ouders doen in de crèche? Wat voor activiteiten willen ze? Een antwoord op zo’n vragen krijg je makkelijker in een gesprek in groep. Daaruit is de ouderraad ontstaan.

Wat doet de ouderraad hier dan precies?

De ouderraad helpt vooral met ondersteuning bij activiteiten voor ouders. Dat doen ze niet zozeer financieel, maar wel door mee te helpen. Dat gaat van hulp op de dag zelf, tot het uitdenken van nieuwe ideeën en het evalueren van vorige activiteiten. Daarnaast krijg ik tijdens de ouderraad ook algemene feedback. Zo werd laatst de website besproken. Er werd besproken dat die niet meer helemaal up-to-date was en dat hebben we dan aangepakt.

Wat doet de ouderraad dan tijdens activiteiten?

Voor het grootoudersfeest werd er taart en cake gebakken, bij Halloween werd er soep uitgedeeld, voor de gezondheidsweek willen we misschien een wandeling organiseren op zondag en in januari houden we een grote pannenkoekennamiddag voor kinderen en ouders. Daar komt altijd veel volk op af en daarvoor krijg ik veel steun van de ouderraad. Eigenlijk steken zij dat helemaal zelf in elkaar. Vanaf 10u zetten zij alles klaar, maar het team hoeft er bijvoorbeeld maar om 13u30 te zijn. Wat zij doen, dat zou ik nooit alleen kunnen.

Lukt het om voldoende ouders warm te maken voor de ouderraad?

Onze ouderraad bestaat uit een kleine kerngroep van een vijftal ouders. Dat mogen er gerust meer zijn, maar ik heb liever een heel actieve kleine groep, dan een grotere groep die minder realiseert. Het is wel belangrijk voor ons om voortdurend nieuwe mensen te vinden, want eens de kinderen 2,5 zijn, gaan ze naar de basisschool. Ouders zijn dus veel minder lang aan de crèche verbonden. Dus doen we regelmatig een oproep. In november lieten we bijvoorbeeld een flyer maken over de ouderraad en die werd ingekleurd door de kinderen.

Lukt het dan om ook de andere ouders te betrekken?

Zeker en vast. Op het feest voor ons 25-jarig bestaan vroegen we ouders om iets te bakken en meer dan drie kwart had ook iets gemaakt. Het resultaat was een heel volle desserttafel. Daarnaast houden we ook regelmatig evaluatiegesprekken met ouders over hun kind, wanneer ze bijvoorbeeld bijna naar de kleuterschool zullen gaan. Ouders betrekken is ook echt een streefdoel voor ons. Ouders leren elkaar ook beter kennen, het wederzijds begrip neemt toe en we erg veel positieve reacties. Dat verhoogt de kwaliteit die we met onze crèche willen aanbieden en dat komt iedereen ten goede.

Enkele tips voor wie ook aan de slag wil

  • Toon je dankbaarheid naar ouders die zich inzetten.
  • Laat voldoende ruimte voor de mening van ouders en gebruik hun inbreng ook echt.
feest op school Van start met ouderraad nieuwsbrief Efficiënt vergaderen