Mini MAKZ vernieuwt haar contact- en infodag


Mini MAKZ, een basisschool in Knokke,  houdt de vrijdag voor de start van het schooljaar een contactdag en infodag. Daarop komen ouders en kinderen de boeken halen voor hun kinderen, slaan ze een praatje met het schoolteam en krijgen ze per klas informatie over de werking en afspraken. Bedoeling is om het schooljaar in een warme, informele en laagdrempelige sfeer te starten.


Context van de school

De school is gelegen in Knokke en ligt op dezelfde campus als de middenschool en het atheneum. De school had tot voor kort 75% leerlingen die voldoen aan één of meer SES-indicator, maar sinds dit jaar is dit gedaald naar ongeveer 55%. Er is een jong en dynamisch schoolteam.

Aanpak

Het is het eerste jaar dat de school de infoavond laat samenvallen met het ophalen van de boeken. Hierdoor moeten ouders zich maar één keer een avond vrijmaken en komen er ook meer mensen langs. Niet alle infomomenten vinden ook op hetzelfde moment plaats. Zo kunnen ouders met meerdere kinderen de infomomenten voor elk van hun kinderen bijwonen.

Veel ouders zijn enthousiast over dit initiatief. De stap naar leerkrachten is kleiner en gemakkelijker. Voor de school zelf is dit initiatief ook zeer handig. Op 1 september zitten er minder ouders met vragen, deze zijn immers op voorhand beantwoord. Zo kunnen de lessen vlotter van start gaan.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Zorg voor een vriendelijk onthaal, met een warm hart naar leerlingen en ouders
  • Draai bij het geven van informatie niet rond de pot. Wees duidelijk en eerlijk.
  • Maak ouders duidelijk dat ze altijd welkom zijn op de school.
  • Wees enthousiast over je school en straal dit ook uit naar de ouders en leerlingen.
Contactgegevens