Ouderlijk toezicht

Kinderen ontdekken de wereld van het internet op een steeds jongere leeftijd. Om een profiel te maken op de meeste apps moet je als kind minimum 13 jaar oud zijn, maar het is voor een kind onder de 13 jaar niet moeilijk om hierover te liegen. Dit brengt voor jou als ouder en je kind enkele gevaren met zich mee: zoals het binnenhalen van een virus, slachtoffer worden van fraude of het delen van persoonlijke informatie met onbekenden. Zet je kind zijn of haar eerste stappen in de online wereld? Met ouderlijk toezicht zorg je als ouder ervoor dat je kind veilig op het internet kan surfen.

Ouderlijk toezicht geeft je de mogelijkheid om als ouder te bepalen hoe en hoelang je kind de computer, tablet of smartphone mag gebruiken. Zo kan je als ouder de toegang tot bepaalde websites blokkeren en/of enkele websites aangeven waar je kind toegang tot kan hebben. Ook is het mogelijk met ouderlijk toezicht om spelletjes en programma’s te selecteren waar je kind wel of niet de toegang tot heeft. Daarnaast kan je met het gebruik van ouderlijk toezicht voorkomen dat je kind in het midden van de nacht online gaat door het instellen van een tijdslimiet.

Proximus toont 6 apps van ouderlijk toezicht die je als ouder makkelijk kan installeren en jou helpen om het surfgedrag van op afstand te monitoren.

Natuurlijk kan het starten als ouder met ouderlijk toezicht vaak gepaard gaan met opstand van jouw kind. We kunnen dus niet genoeg benadrukken dat je als ouder hierover best eerst een open gesprek aangaat en erop wijst dat je ouderlijk toezicht gebruikt om te beschermen en niet om te straffen.

 

Contactpersoon
Timothy Van Raemdonck
Coördinator